Home

Net.Nieuws december 1997

This site supports Convergence

 

What's new?

Our mission

Who are Topix?


Acorn freeware

The beta area

Articles


CodeCraft


Referenties:

 

Acorn World is net als oud en nieuw. Iedereen leeft er naar toe, viert feest en heeft vervolgens weer een aantal weken nodig om bij te komen. Het was niet anders op het net afgelopen maand. Echter, met de feestdagen in het vooruitzicht heb ik hier toch nog een aantal tips om de donkere zolderuurtjes mee door te komen.

Om maar eens educatief van start te gaan: er is een nieuwe versie van Rail28 uit, nu RailPro genaamd. Het draait allemaal om treintjes, sporen, waarschuwingssignalen en een MODE 28 scherm. De verbeteringen zijn talrijk en de opties indrukwekkend. Wie het geheel eens aan een nader onderzoek zou willen onderwerpen wordt uitgenodigd een kort mailtje te sturen naar de auteur, waarna het hele pakket op uw electronische deurmat zal ploffen. Het adres is: [adres is niet meer geldig, haal het programma nu van Acorn Arcade]. Rest bij mij alleen nog de vraag op wie of wat de "Pro" in de naam van de applicatie slaat. Wie zou dit professioneel moeten gebruiken? Of is het een stille hint van de auteur richting NS om eerst maar eens met een RISC OS simulatie te oefenen alvorens in het land een chaos te creŽren?

Minder vriendelijk is het spelletje Holocaust (de nucleaire versie, aldus de auteur). Daarbij draait het om elkaar zo snel mogelijk om zeep helpen. Dat gebeurt met tanks en speelt zich af op en rond bergen van allerlei pluimage. De echte liefhebber herkent hier natuurlijk allang de klassieker "Tanks" in. Het is dan ook de zoveelste uitvoering van dit simpele, doch uiterst amuserende spelletje (mits in groepsverband uitgevoerd, dat spreekt voor zich), echter wel zeer mooi vormgegeven. Het is te downloaden vanaf http://homepages.enterprise.net/gcrockford.

Voor wie een adrenaline overschot heeft is er dan natuurlijk het oorlogje-spelen-in-een-groot-doolhof-spelletje Quake. Voor de PC is inmiddels versie 2 gearriveerd (zeer mooie graphics, maar wel weer nieuwe, snellere hardware nodig), voor de Acorn is er sinds een tijd ArcQuake. Een StrongARM is wel noodzakelijk. Een update van dit spel met ondermeer een verbeterd frontend is te verkrijgen vanaf http://www.wh1.tu-dresden.de/~sol/acorne.shtml. Het is de bedoeling dat er binnenkort ook een commerciŽle versie van het spel voor de Acorn uitkomt. TBA Software is daarmee bezig. Op Acorn World was ook een versie van Quake te zien die op de RiscPC draaide (en niet op de NC zoals ik vorige maand schreef, excuses). Welke versie dit was is nog niet duidelijk, zodra daar meer bekend over is hoort u dat.

Russel Palmer kwam met het korte bericht dat hij al drie jaar met een spel bezig is dat lijkt op Worms, alleen veel beter. Betere graphics, keuze uit veel verschillende karakters, verschillende wapens, landschappen en achtergronden en drie verschillende speelstijlen. Er wordt ook gedacht aan netwerkondersteuning. Februari 1998 is de voorlopige releasedatum van dit commerciŽle spel.

Nog een laatste leuk bericht over een spel. Het was al bekend dat Insomnia Studios (een onderdeel van de Oregan groep) bezig was met een spel voor StrongARM NetStations met een budget van meer dan een half miljoen pond. Toen iemand op Usenet vertelde dat het om een racespel a la WipeOut ging, reageerde er iemand van Insomnia dat er nogal wat veranderd was aan dat idee. Er zitten nu elementen van Tomb Raider 2, MDK, Metal Gear Solid (binnenkort op de Playstation) en nog een aantal zaken in. Dus dat belooft nogal wat... Een versie voor de PlayStation is mogelijk, een versie voor de RiscPC is niet onmogelijk, mits iemand anders dan Oregon het wil publiceren. Acorn bijvoorbeeld? Die wilden immers meer geld en energie in de gameswereld steken.

Om nog maar even over Acorn door te gaan, de lancering van de verbeterde RiscPC die op Acorn World aangekondigd werd, de J233 is uitgesteld. De machine zou standaard moeten beschikken over Java en de nieuwe webbrowser. Beide zijn echter nog niet uit de beta fase, en dus is de machine nog niet beschikbaar.

Uitstel geldt tevens voor de engelse Wakefield show. Nu is dat als zodanig niet zo interessant, wel dat dat gebeurt is om Acorn de gelegenheid te geven RiscPC II voor een groot publiek te demonstreren. De show is met drie weken verschoven naar 16/17 mei.


Iedereen die programmeert is het waarschijnlijk wel eens overkomen dat net wanneer je wilt beginnen met een nieuw, uniek programma, dat iemand anders je voor is geweest. Mij is dat onlangs overkomen met Organiser, een freeware digitale agenda. De auteur ervan blijkt iemand te zijn die nieuwe wensen heel serieus neemt en het programma op dit moment actief ontwikkelt. Onlangs is er ook een nederlandstalige versie van verschenen door hulp van Ab Steeman. De homepage van Organiser met daarop versie 1.26 (of hoger inmiddels) is te vinden op http://www.arcsite.de/hp/chrismorison/. Het programma kan ook vanaf http://www.riscysite.demon.nl gedownload worden. Een aanrader!


Er is meer interessante software uitgebracht de laatste tijd. Sinds Acorn World is er CD Burn van Warm Silence Software, een programma om data en audio CD's mee te schrijven. Het aantal ondersteunde drives is nog beperkt, evenals de functionaliteit van de frontend, maar dat gaat binnenkort veranderen.


Een ander programma dat op stapel staat bij WSS is Chockcino, de Java implementatie van Peter Naulls (ook bekend als Chocky op het Internet). Dit programma is ontwikkeld met behulp van zogenaamde "clean room" technieken, zodat er geen licentiegeld aan Sun (de makers van Java) hoeft te worden betaald. Op de Chockcino homepage is nu ook de eerste release van de RISC OS port van guavac, de GNU Java compiler, te verkrijgen. Te vinden op http://chocky.home.ml.org/java.


Een laatste bericht betreft de beschikbaarheid van Pluto, een zeer snel en compact nieuws en mailprogramma dat als alternatief voor Marcel (ANT), Offlite (Termite) en nog een aantal andere programma's kan worden gebruikt. De reacties van mensen die Pluto gebruiken zijn over het algemeen zeer positief. Het programma is commercieel, maar een evaluatie versie was de afgelopen weken te downloaden vanaf http://www.argonet.co.uk/users/jsd.


Dat was het weer voor deze maand. Ik ben benieuwd wat 1998 allemaal voor de Acorn wereld gaat brengen. Zeker is wel dat het wederom geen saai jaar zal worden!

Ferdinand


Last update: 21 Mar 1998