Home

Net.Nieuws juli 1997

This site supports Convergence

 

What's new?

Our mission

Who are Topix?


Acorn freeware

The beta area

Articles


CodeCraft


Referenties:

 

Net.Nieuws is een nieuwe rubriek waarin ik zal proberen elke maand een overzicht te geven van de belangrijkste aankondigingen op Acorn gebied. Deze keer komen de meeste nieuwtjes van de nieuwsgroep c.s.a.announce. Eventueel zal ook van andere bronnen gebruik worden gemaakt. Tevens volgt er aan het eind een lijstje van internet pagina's die de moeite van het bezoeken waard zijn. Opmerkingen over de inhoud of opzet van deze rubriek zijn van harte welkom bij ondergetekende. Ook als je vindt dat ik helemaal niets nieuws te melden heb en dat de kostbare ruimte binnen Asterisk beter door *jouw* stukje gevuld kan worden kun je contact met me opnemen :-) Mijn adres vindt je via TopixWEB

Nieuws

Op de Acorn FTP site staan nu drivers voor de Epson Stylus Colour 600 en 800 printers. Het adres is: ftp://www.acorn.co.uk/pub/riscos/releases/printers/


StrongED 4.20 is officieel beschikbaar op: http://login.eunet.no/~guttorvi/strong.html


Van StudioSound is nu een gratis upgrade verschenen, dus als je je registratiekaart nog niet verzonden heeft, doe dat dan nog even. Nieuwe mogelijkheden zijn o.a.:

  • nieuwe digitale DSP interface met 2e/3e orde effecten zoals reverb
  • MIDI event list editor
  • variabele snelheid afspelen en "reverse controls"
  • flexibele audio enveloping control
  • miniatuur afbeeldingen van elk sample segment
Een demo versie van het programma is verkrijgbaar op: http://www.oregan.demon.co.uk


Andreas Dehmel heeft onlangs Frodo naar RISC OS geport. Frodo is een freeware C64 emulator geschreven in C++. Om 100% emulatie snelheid te halen heb je wel een StrongARM nodig. Met een A5000 haal je ongeveer 20 to 40% van de originele C64 snelheid. Het is te vinden op de volgende FTP sites: ftp.uni-stuttgart.de, ftp.uni-kl.de en ftp.demon.co.uk en binnenkort ook op de Frodo homepage


Stuart Tyrrell Developments heeft zich ondermeer gespecialiseerd in het maken van joystick interfaces. De "Solo" bijvoorbeeld maakt het mogelijk om 1 Atari-achtige joystick (9 pins) op een willekeurige Acorn machine aan te sluiten. Hij kost 14.95 inc P&P. Details zijn te verkrijgen op http://www.stdevel.demon.co.uk.


I-cubed Ltd. heeft een nieuwe versie van de Acorn Level 4 Fileserver ontwikkeld. Deze versie is de eerste upgrade sinds 4 jaar en is geoptimaliseerd voor Ethernet, RISC OS 3 en de StrongARM processor. Verbeteringen zijn ondermeer:

  • 2x zo snel voor enkele clients of tot 10x zo snel voor meerdere clients
  • sneller inloggen
  • software is betrouwbaarder er robuuster
  • bestandsgroottes tot 4GB worden nu ondersteund
  • ondersteuning voor het exporteren van een MS NT Server mount
Informatie is te verkrijgen op http://www.planet.demon.co.uk


Na 15 jaar stopt het Acorn Archimedes BBS. Er kan alleen nog contact worden gemaakt na een mailtje naar rni@datawave.demon.nl of na een telefoontje naar 035 6013016.


Clares levert nu ook 128MB SIMMs voor de RiscPC (5 jaar garantie) voor slechts 899...


Er komen binnenkort 3 nieuwsgroepen bij over de Network Computer:

comp.sys.net-computer.advocacy
Relative merits of Network Computers.
comp.sys.net-computer.announce
Announcements relating to Network Computers. (Moderated)
comp.sys.net-computer.misc
Network Computers and related topics.


Er is een nieuwe versie van PGP (Pretty Good Privacy), een programma voor publieke-sleutel encryptie, digitale handtekeningen, enz. PGP 2.6.3i is te verkrijgen op de HENSA FTP site als a304, net als de nieuwste versie van mkdrawf (versie 3.09, d036), een programma om vanuit een tekstfile drawfiles aan te maken. Met decdrawf kan van een drawfile een tekstfile gemaakt worden. Met de combinatie van die twee kunnen interessante bewerkingen op Draw files worden uitgevoerd.


FPEPC is een nieuw product van Warm Silence Software dat de mogelijkheid geeft om de floating point (FP) coprocessor van een PC kaart te gebruiken als FP versneller voor RISC OS. Op dat moment kan !PC natuurlijk niet gebruikt worden. Voorbeeld: een applicatie om lissajous figuren te tekenen wordt ongeveer 30x sneller op een RPC 600 met een 486DX-100 en 3,5x sneller op een StrongARM machine met dezelfde processor. POVray wordt ongeveer 2x zo snel op de ARM 6, maar 2x zo langzaam op de StrongARM. Het programma wordt dan ook aangeraden voor RPC eigenaars zonder StrongARM. FPEPC kost 30 ex.


Versie 3 van DrWimp is nu verkrijgbaar op: http://whirligig.ecs.soton.ac.uk/~aij295/groover. Als je bekend bent met BBC BASIC kun je met DrWimp eenvoudig desktop applicaties schrijven. Het programma bevat een Impression handleiding van 90 pagina's en oefeningen.


Warm Silence Software werkt op dit moment ook aan nieuwe software om het printen te versnellen. Het is een commerciele ontwikkeling van het programma FastSpool. Meer details volgen zodra ze bekend worden.


ZeriLink 2.41 van John Kortink is een programma om bestanden te versturen tussen twee Acorns of 2 PCs of een combinatie daarvan. Beide computers moeten een ECP of een PS/2 parallele poort hebben. Met een speciaal bedrade kabel kunnen snelheden tot 800K/sec gehaald worden. Dit freeware programma kan gedownload worden vanaf www.inter.nl.net/users/J.Kortink evenals de laatste versie (1.27) van DiscInfo, die een grafische weergave geeft van een disc.


Websites

http://www.regretta.demon.co.uk

Deze site bevat informatie over DaVinci 90, het modeleerprogramma van Aspex. Er staat ook informatie op over de features die in het nog te verschijnen DaVinci 180 komen. Binnenkort komt er nog een sectie over Merlin bij.


http://homepages.enterprise.net/aok/

Digital Oasis, een electronisch tijdschrift op het Web (een zg. Webzine) speciaal voor de Acorn. Onderdeel van het blad is de Games Scene, nu met: - een demo van Wizard's Apprentice - een bespreking van Drifter en Shuggy - informatie over Iron Dignity (het spel/de demo van Jared) - informatie over Acorn Quake, Brutal Horse Power en Destiny - informatie over Arya: The Dragon's Quest


http://www.acorn.co.uk/associates/caug/

De C Acorn User Group is een non-profit organisatie die al bijna 4 jaar ondersteuning geeft voor het programmeren in C en C++ op Acorn computers. Dit voor voor beginners tot experts. Ze zijn onderdeel van de Association of C and C++ Users (ACCU).


http://www.argonet.co.uk/harmony/

Harmony is een webzine for muziek en geluid op de Acorn. Deze uitgave bevat ondermeer: - de nieuwste ontwikkelingen op muziekgebied voor de Acorn - besprekingen van software - tracker en MIDI bestanden - een uitgebreide lijst van producten inclusief besprekingen - een forum voor vragen en problemen die met audio te maken hebben


WimpWorks is een gemakkelijk te gebruiken programma om WIMP applicaties mee te maken. Hun website is te vinden op http://www.cryogen.com/jaffa.


Frobnicate is een gratis tijdschrift op A4 formaat (Ovation) dat te downloaden is vanaf: http://www.surcombe.demon.co.uk/frobnicate/


Last update: 21 Mar 1998