Home

Net.Nieuws oktober 1997

This site supports Convergence

 

What's new?

Our mission

Who are Topix?


Acorn freeware

The beta area

Articles


CodeCraft


Referenties:

 

Het leek deze maand een beetje slappe bedoening te worden in het Acorn spreukjesbos, maar op de valreep zijn er toch nog een aantal leuke en minder leuke dingen te melden.
Om maar met het meest spannende te beginnen: Paul Beverley (van NCS en de Archive) wist wat te vertellen over de nieuwe RiscPC. Omdat hij, net als andere mensen, van Acorn een soort virteel stuk plakband (ook wel NDA genoemd) opgeplakt had gekregen, kon hij niet al te veel details geven. Als eerste vertelde hij in een van de Acorn nieuwsgroepen, dat we voorlopig nog minstens 6 7 maanden moeten wachten voordat RiscPC II in de verkoop gaat.

Het tweede feit is dat het geen ontwerp wordt met meerdere StrongARMs. Dit is niet al te verwonderlijk, omdat een multiprocessor systeem erg gecompliceerd is en om goed te werken, een behoorlijke ondersteuning vanuit het besturingssysteem nodig heeft. Ik denk trouwens ook dat er belangrijkere zaken zijn om aan te werken, zoals floating point en PCI ondersteuning bijvoorbeeld.

Vanzelfsprekend is dus dat de RPC iets als RISC OS 3.8 gaat bevatten, dat wil zeggen, ondersteuning voor de nieuwe hardware en weinig fundamentele verschillen. Grote wijzigingen zullen we pas met de komst van onze grote vriend Galileo tegemoet kunnen zien.

Er kan net als nu waarschijnlijk weer een PC kaart ingeplugd worden. Paul had het ook over een nieuwe ARM die een snelheid van 1000 MIPS of meer zou moeten hebben (ongeveer 4 tot 5 keer zoveel als de huidige StrongARM). Veel mensen op het net zijn echter bang dat het hier over 1000 MIPS per Watt gaat; iets wat de nieuwste SA1100 al min of meer heeft (+/- 200 MIPS bij 250mA). Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we niet graag een echte 1000 MIPS ARM zouden willen hebben :-)

Wat houden we nu nog over van die droomspecificaties die ons bereikten na Wakefield? Een nieuwe bus (PCI?), ondersteuning voor 64 bits coprocessors, een nieuw videosysteem (meer dan 2MB videoram), EDO RAM? Acorn World zal uitkomst brengen. Wel vraag ik me af of het nog wel zo'n leuk systeem wordt. Al te schokkend zal het waarschijnlijk niet worden, want leuke hardware vraagt ook om leuke software (OS) en dat is iets wat we de laatste jaren eigenlijk niet meer van Acorn gezien hebben... (tussen twee haakjes: de nieuwe RISC OS portable staat nu gepland voor het tweede kwartaal volgend jaar)

Overig nieuws...

De Freenet links pagina is verhuisd naar http://www.zipcon.net/~infopark/freenet/. Deze pagina bevat een uitgebreide lijst van pagina's die gewijd zijn aan Acorn Internet en Web authoring software.
Een van de bekende programma's om GIFs mee te maken is InterGif. Onlangs is versie 6 verschenen. Naast de onvermijdelijke fouten die opgelost zijn, kun je hiermee ook het palet van een plaatje wijzigen in een Netschaap of een Acorn palet (om dithering op het respectievelijke platform tegen te gaan). Ook is het mogelijk om het aantal kleuren te reduceren, wat kan resulteren in een behoorlijke vermindering van de omvang van een plaatje (zonder al te groot kwaliteitsverlies).
PsionFS is een nieuw programma van Innovative Media Solutions om Psion Series 5 MBM (Sketch) files om te zetten naar sprites. Het is een image filing system dat MBM files verandert in een soort directories. Je kunt deze dubbelklikken en de spritefiles die er in staan bekijken. Op dit moment wordt alleen het lezen van MBM files ondersteund. Als er genoeg interesse is komt er waarschijnlijk ook ondersteuning van andere Psion Series 5 file formaten. PsionFS is shareware en is te downloaden vanaf http://www.ims-cdc.demon.co.uk/
Sega, de maker van spelletjescomputers, is bezig met een nieuw gamemonster. Het apparaat met de enigszins vreemde naam Dural bevat naast een 200 MHz Hitachi SH-4 CPU en een PowerVR2 graphics chip (1.5 miljoen polygonen per seconde!), een Yamaha audio ASIC gebaseerd op een ARM 7 core. Deze 45 MHz chip heeft 64 stemmen en een aantal DSP effecten aan boord. De Dural gaat draaien op Windows CE (hmmm...) en heeft verder een 12x CDROM speler, 8 MB main RAM, 8 MB video/texture RAM en 2 MB audio RAM. Deze super Nintendobeater moet in de herfst van '98 in de winkels liggen.
Acorn levert nu standaard een 233MHz RiscPC, simpelweg omdat de 200MHz StrongARM niet meer gemaakt wordt door Digital. De prijs blijft gelijk. Acorn is nog aan het kijken of eigenaars van de bestaande 200MHz SA systemen kunnen gaan upgraden.
Deze maand viel ook weer de Clan News Letter samen met een Clan CD-ROM in de bus. Alhoewel de term "News" niet altijd van toepassing is (maar dat geldt misschien ook voor deze rubriek ;-), zijn er toch nog een aantal leuke zaken uit te melden. Acornsoft komt weer terug! De makers van nostalgische hits als Snapper, Arcadians, Monsters en Elite zijn van plan weer de aandacht te trekken met kwalitatief goede software. Een van de eerste items in hun catalogus zullen de RISC OS 3.7 upgrade, Acorn C++ en een nieuwe webbrowser zijn. Deze webbrowser ondersteunt frames, tabellen, multitasking Replay en Java voor RISC OS. Verder melden ze dat nieuwe "exciting" releases verwacht kunnen worden aan het einde van deze zomer. Nu ben ik toch benieuwd hoelang bij Acorn de zomer duurt...
Om even over die nieuwe browser door te gaan, om frames goed te ondersteunen (vooral ook binnen Java) is Acorn bezig geweest om een nested window manager te ontwikkelen voor RISC OS. Dit houdt in dat je een of meer windows binnen een window kan hebben, net zoiets als panes. Alleen is de ondersteuning vanuit het besturingssysteem (oneindig) veel groter dan bij panes, aangezien bij panes letterlijk alles door de applicatie geregeld moest worden. Nu maar hopen dat de nieuwe window manager niet wordt misbruikt om een multiple document interface (MDI), zoals bij Windows aanwezig is, te implementeren. Voor diegenen die de term MDI niet kennen: dat is bijvoorbeeld het geval bij Word, waar alle documenten binnen een soort hoofdwindow zitten en er niet uitgehaald kunnen worden, met de consequentie dat je altijd een groot stuk van je schermruimte verspilt aan dat hoofdwindow.
Een tweede onderdeel van de nieuwe browser is een plug-in specificatie. Plug-ins zijn stukjes software die worden aangeroepen zodra een webbrowser bepaalde data zelf niet begrijpt. Hij roept dan de hulp in van deze plug-ins. Dit maakt een browser heel erg flexibel. Dit wordt dus ook mogelijk bij de nieuwe Acorn browser. Enkele van de plug-ins die al geschreven zijn, of nog geschreven worden, zijn: Java (1.0.2 release), een Macromedia Director speler (voor Director 4 filmpjes), .WAV en .AU spelers en Real Audio. Dit is een mooie lijst om mee te beginnen. Laten we hopen dat RISC OS nu eindelijk eens een volwaardig Internet platform wordt.
Tenslotte wil ik even zeggen dat als je ook nog iets nieuws te melden hebt, maar geen puf hebt om zelf een artikel te schrijven, die informatie (net als andere opmerkingen) bij mij van harte welkom is. Op die manier hoop ik toch mensen die niet de mogelijkheid hebben alle informatie zelf te vergaren een beetje op de hoogte te houden. En wederom kun je op TopixWEB terecht als je geen zin hebt om de genoemde Internet adressen in te typen.

Tot volgende maand!

Ferdinand


Last update: 21 Mar 1998