Home

Net.Nieuws september 1997

This site supports Convergence

 

What's new?

Our mission

Who are Topix?


Acorn freeware

The beta area

Articles


CodeCraft


Referenties:

 

Het was deze zomermaanden erg rustig aan het Acorn front. Hopelijk kunnen we met Acorn World '97 in het vooruitzicht nog wat nieuwe releases tegemoet zien. Ondanks dat de komkommers hoogtij vierden, zijn er toch nog een aantal aardige zaken te melden.
Sinds een tijdje is er een PDF reader voor de Acorn, geport en bewerkt door Leo Smiers. PDF is een document formaat dat uitwisselbaar is tussen verschillende platformen, bedacht door Adobe (bekend van PostScript). Versie 0.64a van !Pdf is verkrijgbaar op http://www.knoware.nl/users/lsmiers/index.html
SILIconvention '97 ligt al weer een tijdje achter ons. In de tussentijd is ook in Engeland de eerste demoparty geweest, Revelation. Ondanks dat het slechts een dag duurde leverde het toch nog een aantal aardige demo's op. De resultaten van beide parties zijn via de Acorn Demos Server te vinden, maar ook via de uitstekende FTP site van de universiteit van Stuttgart.
Iedereen die kennis maakt met Windows 95 en vervolgens die mooie lange bestandsnamen in DOS en in RISC OS terug vindt als kryptische namen met een tilde is in eerste instantie zwaar teleurgesteld. Voor DOS was er al een oplossing (knutselen in de registry), voor RISC OS is er nu een. Win95FS van Warm Silence Software vervangt DOSFS voor een deel en biedt volledige ondersteuning van lange bestandsnamen en van FAT32. Het programma kost UKP35.
Vorige maand noemde ik al het tijdschrift Frobnicate dat in Ovation formaat gratis via het Internet en diverse BBSen verspreid wordt. De laatste editie van dit blad is verkrijgbaar op http://www.surcombe.demon.co.uk/frobnicate/ Voor die mensen die nog steeds met good-old-Impression werken kan er vanaf dezelfde plaats een read-only demo versie van Ovation Pro gedownload worden. Hiermee kan ook geprint worden.
Argo meldt dat de nieuwste versie van hun Zip driver software (versie 0.999) nu compatibel is met CC's Turbo Driver printer software. Een upgrade kan verkregen worden door de originele disc en handleiding naar Argo op te sturen met op de envelop "Zip driver":
   Argo Interactive Group plc
   7 Dukes Court
   Chichester
   West Sussex
   PO19 2FX

Iedereen heeft zich wel eens zitten ergeren dat als je een file wilt saven er net geen filer window open staat. Een oplossing hiervoor wordt geboden door de programma's TempDir en Temp Directory. Je kunt naar de iconbar icons van beide programma's een bestand slepen, waarna het vervolgens op disc wordt opgeslagen. De manier waarop je het dan naar de juiste plek krijgt verschilt bij beide programma's, maar dat moet je zelf maar eens uit proberen.
Er zijn helaas te veel spellen binnen de Acorn wereld die te vroeg worden aangekondigd en vervolgens de gestelde deadline ver overschreiden of zelfs helemaal niet verschijnen. Kun je je Karma nog herinneren? Dit mega spel ging in ontwikkeling sinds het uitkomen van de Archimedes en er wordt nog steeds aan gewerkt. Destiny komt al een half jaar "binnen een paar weken" uit en zo kennen we nog een hoop spellen die afgelast zijn. Laten we hopen dat de makers van Exodus ons een volgende teleurstelling besparen. Ze beloven een shoot'em-up waar je minstens een A7000 voor nodig hebt. Het spel zou niet voor volgend jaar uit komen. Wel zoeken ze nog hulp bij het schrijven van het spel...
Een van de leukere Acorn sites van de laatste tijd is die van de Acorn Cidervillage. De naam is een parodie op de Acorn Cybervillage, een van de beste en meest uitgebreide Acorn sites. De makers hebben in hun aankondiging de volgende opmerking: "Unlike the contents of this missive, it should be noted that not all matters detailed at the Acorn Cidervillage are factually authentic" (zonde om te vertalen!). Warm aanbevolen!
Acorn World zit er weer aan te komen. Een van de onderdelen daar is het "Demo Theatre". De meest opvallende deelnemer daaraan is Acorn/ARM R&D met als product een nieuw C/C++ pakket. Zouden we dan eindelijk een echte C++ compiler tegemoet kunnen zien? ARM maakte onlangs wel bekend dat ze een license hadden voor een Standard C++ Library (STL) van Rogue Wave. "Rogue Wave's STL zal gebundeld worden met een C++ compiler die later dit jaar beschikbaar komt."
Er gaan geruchten dat ARM binnenkort twee nieuwe StrongARM producten op de markt gaat zetten, de SA-1100 en de SA-1200. Van de eerste meldt Digital dat het een "Personal Communication Microprocessor" wordt. Het idee leeft dan ook dat het een opvolger is voor de ARM7500, waar een StrongARM core gecombineerd wordt met een videochip en andere devices. Er is nog niets bekend over kloksnelheden en dergelijke.
Dit was het weer voor deze maand. Hopelijk vallen er volgende maand zaken te melden die nog interessanter zijn. Waar we natuurlijk op zitten te wachten is de aankondiging van de definitieve specificaties van RiscPC II. Helaas ziet het er naar uit dat Acorn niet eerder dan Acorn World van zich laat horen. Maar wees gerust, uw razende reporter zal zich wederom een maand in het geruchten circuit vastbijten en niet schromen u te laten meegenieten van alle roddels in het alleraardigste Acorn wereldje! ;-)

Last update: 21 Mar 1998