Home

Net.Nieuws mei 1998

This site supports Convergence

 

What's new?

Our mission

Who are Topix?


Acorn freeware

The beta area

Articles


Referenties:

 

Het gerucht van vorige maand is deze maand gepromoveerd tot aankondiging: er is een RISC OS portable in ontwikkeling en niet door Acorn. Maar door wie dan wel is nog steeds niet bekend. Het zal ook nog wel een tijdje duren voordat het in productie genomen wordt, maar een prototype zal waarschijnlijk tijdens Wakefield te zien zijn.

Even tegen de gewoonte in, een citaat uit de Net.Nieuws van vorige maand: "Van meerdere kanten bereiken Tower geruchten dat een 3rd party Acorn developer (bekend van opslagmedia - al vanaf de BBC tijd) samen met een groot bedrijf uit het verre oosten (bekend van digitale camera's and kopieermachines) de ontwikkeling gefinancierd hebben van een nieuwe Acorn RISC OS laptop gebaseerd op een ARM7500 of vergelijkbare chipset." Dat bedrijf uit het verre oosten zou Canon kunnen zijn. Maar stel dat de bron van Tower Electronics nu het niet helemaal goed begrepen heeft, en het om Cannon (dubbel N) gaat? Waarom? Cannon is een grote Acorn dealer rond Londen die Cumana als merknaam (en dochteronderneming?) heeft. En Cumana kennen we al sinds het begin van de jaren tachtig als Acorn hardware ontwikkelaar... We zullen tot de Wakefield show (die nu trouwens een stuk interessanter lijkt dan Acorn World) moeten wachten voordat we het zeker weten. Ik ben trouwens wel benieuwd of er nog mensen zijn die hier een beter idee over hebben. E-mail hierover is van harte welkom!

CATS

Terwijl Acorn bezig is met het ontwerpen van RiscPC II, heeft Chalice Technology (een joint venture van Causality Limited en Simtec Electronics) een eigen moederbord ontwikkeld rond de StrongARM. Dit bord, dat "CATS" genoemd wordt, bevat een 2 66MHz SDRAM connectoren, UltraDMA-33 IDE, 2 USB poorten, 3 PCI en 4 ISA sloten, en nog wat interessante afkortingen (ik ga ze hier niet allemaal uitschrijven ;-).

Het systeem wordt geleverd als een ontwikkelbord, of als een complete desktop machine (UKP 700). Beide met een versie van NetBSD. Het lijkt simpel om hier wat RISC OS ROM's aan toe te voegen en aldus een goedkope RiscPC II te creeeren. Dit blijkt echter toch wat ingewikkelder te liggen, niet in de eerste plaats door het ontbreken van dedicated Acorn hardware (VIDC, IOMD, enz.).

Het feit dat NetBSD wordt meegeleverd is trouwens geen toeval, want Causility Limited kennen we al als de makers van RiscBSD... Al met al een interessant product.

ARM heeft onlangs de ARM9 processor aangekondigd. Deze zou echter wel eens concurrentie kunnen krijgen van Amulet3.

Amulet is het project, gefinancierd door de EU, van de universiteit van Manchester waarbij asynchrone versies van ARM processoren ontwikkeld worden. Een asynchrone processor is een chip zonder klok die alleen wordt tegengehouden door zijn traagste component en dus, als dat niet gebruikt wordt, op volle snelheid kan doorstomen. Ander voordeel is het zeer geringe energiegebruik van asynchrone processoren doordat delen die niet gebruikt worden vrijwel geen stroom consumeren.

Het Amulet team wordt geleid door professor Steve Furber, die ook betrokken was bij de ontwikkeling van de originele ARM processor. Amulet1 was een asynchrone ARM2, Amulet2e een asynchrone ARM6 en Amulet3 nu is een asynchrone versie van de ARM7 Thumb core. De snelheid van de Amulet3 zal vergelijkbaar zijn met de ARM9, minimaal zo'n 100MIPS. De Amulet3 is geschikt om in massa productie genomen te worden.


Frobnicate

Frobnicate, het tijdschrift dat in Ovation formaat verspreid wordt, is sinds kort ook te lezen in PostScript formaat. Handig voor iedereen die niet over Ovation of de Ovation reader beschikt.


IconizeBar is een programma van Kees Grinwis om geminimaliseerde windows, die normaal als een icon op de backdrop verschijnen, te verzamelen in 1 window, zodat de icons makkelijk terug te vinden zijn. IconizeBar is shareware kan van de Tabsoft website gedownload worden.


Aleph One heeft een 32 bits CD-ROM driver gereleased, die problemen oplost met het gebruik van "Joliet" formaat CD-ROM's op de PC kaart. Dit Microsoft formaat wordt gebruikt om lange bestandsnamen te ondersteunen. De nieuwe driver ondersteunt ook auto-insert notification en auto-run. De driver kan gratis gedownload worden van http://www.aleph1.co.uk/32bitCDROM.html, maar heeft wel !PC v2.00 of nieuwer (dwz 'PCPro') en Windows 95 nodig.


Iedereen die vragen heeft over Acorns, maar het gevoel heeft dat die best eens vaker gesteld kunnen zijn, zou eens een kijkje kunnen nemen op http://www.geocities.com/~banksp/Archives/FAQ/FaqHTML.html. Daar is de Comp.Sys.Acorn FAQ te vinden, oftewel een lijst van veelgestelde vragen. Vooral voor de beginnende Internetter een aanrader!


!PDF, het programma van Leo Smiers om portable document files mee te lezen heeft versie 0.72a bereikt. Er is nu ondersteuning voor URL's en voor publiekelijk gecodeerde PDF files (die dus geen password nodig hebben). De applicatie is gebaseerd op xpdf 0.71a, wat dus ook weer de nodige verbeteringen met zich mee brengt, Op dezelfde site is ook Antiword te downloaden, een programma om MS Word files om te zetten naar platte tekst.


Allerhande documentatie over de BBC (waaronder de complete user guide) kan gevonden worden op de pagina's van "The BBC lives!" .


Binnen enkele weken komen een aantal Acorn spelletjes, zoals Starfighter 3000, Elite, Cannon Fodder, Doom, Alone in the Dark en Sensible Soccer ook voor de Netstation (de Acorn NC) beschikbaar. Aan het begin van de zomer wordt daar nog de multiple arcade machine emulator (kortweg MAME) aan toegevoegd, wat zorgt voor ongeveer 300 extra klassieke spelletjes.


Quake

R-Comp Interactive (de makers van de officiele versie van Doom voor de Acorn) verspreidde een kort bericht, waarin ze iedereen die in de komende maanden mogelijk de PC versie van Quake wil aanschaffen, aanraadden om daar vooral nog even mee te wachten. Nu ben ik heel benieuwd wat ze daarmee willen, aangezien Martin Piper (van TBA Software) al tijden een Acorn versie van Quake heeft aangekondigd. Die zou dan tijdens Wakefield eindelijk van al zijn bugs ontdaan moeten zijn. De Doom kloon Eternal Destiny zou daar ook het daglicht moeten zien. Ach ja, we wachten af...

Mensen die nu al Quake over het Internet spelen hebben mogelijk iets aan QServer 1.12b en QTalk 1.01. Eerstgenoemde kan gebruikt worden om informatie op te vragen van Quake servers en biedt een eenvoudiger configuratie van Internet Quake. QTalk integreert met QServer en dient om te chatten op Quake servers (a la IRC). Beiden kunnen gedownload worden van http://wkweb5.cableinet.co.uk/a.j.eagle/soft.html.


Webster

Diezelfde R-Comp brengt een nieuwe versie van WebsterXL uit. Deze internet browser heeft nu ondersteuning voor JavaScript. Niet te verwarren met Java, dat afgezien van het gebruik van dezelfde eilandnaam niets met elkaar te maken heeft. Dat neemt niet weg dat steeds meer websites gebruik maken van dit door Netscape bedachte scripttaaltje en WebsterXL daarmee de eerste Acorn browser is die deze sites kan trotseren. WebsterXL werkt met alle RISC OS internet stacks samen.


Met een paar weken is het dan eindelijk zover. De Wakefield Acorn Spring Show, de show die speciaal voor de RiscPC II uitgesteld is, vindt dan plaats (op 16 en 17 mei). En een paar weken daarna (6 juni) natuurlijk onze eigen Nieuwegein Acorn Spring Show, Acorn Expo. Dus genoeg om naar uit te kijken de komende tijd!

Ferdinand


Last update: 17 May 1998