Home

Net.Nieuws april 1998

This site supports Convergence

 

What's new?

Our mission

Who are Topix?


Acorn freeware

The beta area

Articles


CodeCraft


Referenties:

 

Nog niet zo lang geleden was het Acorn Risc Technologies, Acorn Online Media en Acorn Network Computing. Toen werd het weer 1 grote Acorn familie. Nu hebben we de Workstations Group, de Software Group en de Consulting and Licensing Group.

Het is weer eens zover, Acorn is weer gerestructureerd. In welke mate precies is (nog) niet bekend, maar uiteraard zijn er weer de nodige slachtoffers gevallen. Een onbevestigd gerucht spreekt van 60 ontslagen, inclusief de webmaster. Die nam een tijdje geleden afscheid met het bericht dat ze nog maar 2 weken van een geweldige nieuwe site af waren. Zonde. Maar er zijn ook weer nieuwe banen gecreŽerd. Een daarvan is die van "Vice-president of marketing and business development", een functie die nu ingevuld wordt door Andy Mee, een voormalig marketing directeur van Sega. Hij heeft de afgelopen maanden al voor Acorn gewerkt als consultant.

Het doel van Acorn is om zichzelf en zijn/haar(?) producten duidelijker te definieren. Naar de markt toe zal dit resulteren in een duidelijke presentatie van het aanbod in producten en wat ze er mee willen. Dus niet alleen nieuwe technologie aan klanten tonen, maar vooral wat je met het product kan doen en wat de voordelen ervan zijn. De gebieden waarop Acorn zich verder gaat concentreren zijn digitale TV en het Internet. Niet echt verrassend, maar laat wel zien dat ze af willen van het image van de fabrikant schoolcomputers; een markt die ze immers aan het verliezen zijn.

ARM Ltd, het bedrijf dat voor 38% in handen is van Acorn, gaat waarschijnlijk de beurs op. Het zou dan gaan om de London Stock Exchange en de amerikaanse Nasdaq National market. Acorn zal dan ongeveer een vijfde van zijn aandelen verkopen. De opbrengsten daarvan zullen gebruikt worden om het aantal leningen te verminderen en de ontwikkeling van zijn kernactiviteiten te steunen.


De laatste dagen gonsde het weer van de geruchten op Internet. Oorzaak daarvan is een advertentie zonder afzender in de Acorn User van april:

Portable Ad

Verder ontving Jim Nagel, Acorn auteur voor Computer Shopper, van de "Society for The Release of Portable Information" (STROPI) twee berichten. Een fragment daaruit: "We have discovered that a third-party company of underground geniuses are actively developing a portable RISC OS computer, which is due to be revealed at a forthcoming show in the middle of May." Het tweede bericht is nog veel onwaarschijnlijker. Een fragment: "Air reconnaissance operatives have reported sighting RISC OS running on a small computer with a large LCD panel in a remote storage building, luckily the high powered camera that they were equipped with managed to take a single snapshot of the device." Ze verwijzen verder naar een webpagina waar een foto van de portable te zien zou zijn. Dit is die foto:

Portable

De schermafbeelding is in kleur. Deze foto is echter zeer waarschijnlijk nep. Veel mensen op Internet denken daarom ook dat het een grap is. Wellicht de bekende aprilgrap van Acorn User. Echter dit wordt ook weer aan alle kanten ontkend. Paul Beverley van Archive meldt dat het een RISC OS portable is, maar niet van Acorn. Hij zou op de ARM7500FE gebaseerd zijn. Tom Waller van Tower Electronics, een schotse Acorn dealer meldt het volgende (vertaald): "Van meerdere kanten bereiken Tower geruchten dat een 3rd party Acorn developer (bekend van opslagmedia - al vanaf de BBC tijd) samen met een groot bedrijf uit het verre oosten (bekend van digitale camera's and kopieermachines) de ontwikkeling gefinancierd hebben van een nieuwe Acorn RISC OS laptop gebaseerd op een ARM7500 of vergelijkbare chipset. Tower is geinformeerd dat de lancering van dit lang verwachte product plaats gaat vinden tijdens Wakefield 98."

Dus, grap of geen grap, het is zeker interessant c.q. amusant. Zou het een serieuze ontwikkeling zijn met een ludieke aankondiging (wie noemt zich nu STROPI?)? Wat er ook gebeurt, uw Net.Nieuws auteur blijft de zaak met belangstelling volgen en zal daar zeker nog op terug komen! Voor hetzelfde geld is op het moment dat deze Asterisk uitkomt de zaak al lang weer bekend, maar dat is het risico van een nieuwsrubriek...


Iedereen die wel eens op een UNIX machine zit en dan een BBC BASIC file in zijn handen gedrukt krijgt hoeft nu niet meer te wanhopen. Bascat is uw redding! Dit programma (ftp://ftp.barnet.ac.uk/pub/Acorn/bascat-1.2.tar.gz) kan BASIC files listen. Het heeft een optie voor regelnummering, keyword highlighting en kan als filter gebruikt worden. Een volgende versie met onder meer syntax colouring zit in de pijplijn.


Doom is nog maar net op de markt of er wordt al weer de mogelijkheid geboden om vals te spelen. De makers van de Acorn versie van Doom, R-Comp bieden op hun site DeHackEd aan. Dat is een applicatie om patchfiles mee te maken om allerlei eigenschappen (zoals schade door wapens, kenmerken van monsters, e.d.) aan te passen. PC DeHackEd files kunnen ook ingelezen worden.


De German Archimedes Group (GAG) gaat halverwege dit jaar zijn tweede CD-ROM uitbrengen. Behalve aflevering 1 t/m 36 van het tijdschrift GAG-News (incl. coverdiscs) en ARM Linux (met de volledige lange bestandsnamen) komt er een hoop software op te staan die te groot is voor diskettes. Suggesties hiervoor zijn nog welkom. E-mail: info@gag.de.


Vorige maand berichtte ik nog over de homepage van RailPro, bereikbaar via Acorn Arcade. Onlangs werd via laatstgenoemde site bekend dat de auteur van RailPro, Jos Keijzers, op 11 maart overleden is aan kanker. In de nieuwsgroep comp.sys.acorn.games konden diverse berichten van medeleven gelezen worden.


Het populaire programma Organiser is weer in een nieuwe versie verschenen. Versie 1.31 kent afgezien van een nieuwe naam (Organizer) diverse verbeteringen waaronder de opslag van data in 1 enkele file, Deze versie is nu shareware en geeft bij aanschaf korting op de commerciele versie die later verwacht wordt.


Fietsen heeft als zodanig niets met computers te maken. Totdat Steve Turnbull van Acorn User een fietstocht gaat maken door Egypte en er een reisverslag over schrijft op een Acorn A4. Alleen de voorbereidingen op de trip zijn al de moeite waard om te lezen. Het wordt op een droog humoristische manier beschreven en aangekleed met diverse indrukwekkende foto's. Van harte aanbevolen!


Dit was het weer voor deze maand. Vergeet niet, suggesties, tips of informatie zijn altijd welkom! "En stukjes ook" zou de redacteur hier dan nog aan willen toevoegen, denk ik...

Ferdinand


Last update: 17 May 1998