Home

Net.Nieuws februari 1998

This site supports Convergence

 

What's new?

Our mission

Who are Topix?


Acorn freeware

The beta area

Articles


CodeCraft


Referenties:

 

Welkom bij weer een nieuwe editie van Net.Nieuws. Wederom zult u deze keer weer niet van uw stokje vallen van verbazing, maar toch zal een dappere poging gedaan worden u te vermaken gedurende de leestijd van dit stukje.

Zoals gewoonlijk krijgt Acorn als eerste een beurt. Zij hebben namelijk samen met een aantal andere bedrijven de eerste versie van PersonalJava ontvangen van Sun. PersonalJava is een subset (een deelverzameling) van het Java software platform, dat speciaal gemaakt is om in apparaten als web-telefoons, set-top boxen of andere kleine apparaten te draaien. PersonalJava maakt gebruik van dezelfde virtual machine (zeg maar een softwarematige processor) als Java, maar heeft een andere event model en gebruikt minder geheugen.

Dat laatste belooft Windows CE ook. U kent Windows CE niet? Dat is die poging van Microsoft om ook een besturingssysteem voor palmcomputers en embedded toepassingen te maken. De nieuwste versie (2.0) heeft eigenlijk al 8MB nodig om redelijk te draaien en is nogal langzaam. Weinig verschil met de "gewone" versie van Windows, toch? Enfin, StrongARM schijnt een van de weinige processoren te zijn waar Windows CE nog een beetje op vooruit te branden is. Het is de bedoeling dat in het tweede kwartaal van dit jaar StrongARM volledige CE 2.0 ondersteuning heeft.

Om nog even bij Windows te blijven, Acorn heeft onlangs een licentie overeenkomst gesloten met Citrix Systems voor hun Independent Computing Architecture (ICA). Dat is een nieuwe standaard voor het gebruik van een thin client/server oplossing. Citrix heeft namelijk WinFrame ontwikkeld, een toepassing om op bijvoorbeeld netwerkcomputers (de thin clients) Windows NT toepassingen te draaien vanaf een server. Dit biedt de mogelijkheid het systeem te onderhouden vanaf de servers en houdt de clients simpel, en goedkoop te onderhouden, vergelijkbaar met X-Windows terminals. Acorn is hier actief voor aan het ontwikkelen. De eerste resultaten hebben we op Acorn World kunnen zien.

Wat ook op Acorn World te zien was, was een aangepaste versie van Quake voor de Acorn. Volgens de Acorn Gaming pagina's op Internet ging het hier om een versie van ArcQuake, waarvan nu ook een versie voor de ARM6/7 beschikbaar is, Ondertussen belooft TBA software ook al een tijdje een volledig herschreven versie van Quake, maar dat moet het licht nog zien. Wat wel binnenkort uitkomt is een versie van Doom (2) voor de Acorn. Eddie Edwards (die ook Wolfenstein 3D geport heeft) heeft daaraan gewerkt met volledige steun van ID Software (de makers van Doom en Quake). Het biedt ondersteuning voor Doom en Doom II (incl. Ultimate Doom) WAD files en heeft hoge kwaliteit graphics, geluid en muziek (via MIDI). Waarschijnlijk komt er ook netwerkondersteuning, echter is het niet mogelijk met de Acorn versie tegen PC's te spelen (door technische problemen). R-Comp Interactive gaat het programma uitbrengen, als het goed is op de Acorn Southwest Show in Bristol op 7 februari.


Werewolf Software brengt daar ook een interessant stuk software uit, genaamd RAMplify. Dit programma is een goedkoop alternatief voor mensen die niet meer geheugen kunnen of willen bijplaatsen in hun machine. In het bijzonder voor bezitters van de oudere Archimedes computers is het een uitkomst, omdat de hoeveelheid geheugen voor applicaties niet zo zeer meer afhangt van de hoeveelheid RAM, maar van de hoeveelheid harddisk ruimte. En wie nu denkt dat het illustere Topix programma EmptyTasks dat ook al deed heeft helemaal gelijk. EmptyTasks is dood, leve RAMplify! ;-) U kunt binnenkort op TopixWEB een demoversie van dit programma verwachten, dat spreekt voor zich. Tevens zal er, als alles goed gaat, volgende maand een artikel over RAMplify in de Asterisk verschijnen.


Ander interessant nieuws is het bericht van Sibelius Software. Al enkele jaren ging het gerucht dat zij Sibelius naar de PC of Macintosh gingen porten. Dit is echter niet het geval. Ook maakten zij bekend niet meer te werken aan een nieuwe versie van Sibelius 7, Voordat u nu helemaal in paniek raakt, lees even verder. Ik had immers beloofd dat u niet van uw stokje zou vallen... Sibelius is namelijk gestart met een nieuw professioneel muzieknotatieprogramma geschreven vanaf nul in C++ (de huidige versie is geschreven in assembler, met een hoop beperkingen ingebouwd vanaf het begin). Het is de bedoeling dat het programma op min of meer dezelfde wijze gaat werken en ook Sibelius 7 files aan kan, maar het zal beduidend betere mogelijkheden hebben. Dit programma gaat dus wel geport worden naar de PC en de Mac. Een en ander is nog afhankelijk van de beschikbaarheid van een nieuwe C++ compiler van Acorn deze zomer, maar het is de bedoeling dat er nog dit jaar een eerste versie verschijnt. Zowel naam als prijs is nog niet bekend.


Overig nieuws

Een van de dingen waar mensen op het Internet zich het meest aan ergeren is junkmail (ook wel "spam" genoemd). U weet wel, zoals die veelbelovende berichten hoe je snel rijk kunt worden. Deze electronische vorm van ongeadresseerde reclame is niet alleen irritant, maar kost de ontvanger ook nog geld, in tegenstelling tot de papieren variant, die immers gratis in je brievenbus gedropt wordt. Op Internet bestaat er helaas niet zo iets als de "Nee-Nee" sticker. De enige manier om het tegen te gaan is het vermijden van het rondstrooien van je e-mail adres. Veel mensen hebben daartoe een woord als "anti-spam" in het midden van hun e-mail adres gezet. Als het kwaad al geschied is, is de beste oplossing het waarschuwen van de provider van de spammer (een spammer is diegene die de bagger verstuurt). Helaas is het nog niet zo makkelijk om het adres daarvan te achterhalen. Het programma JunkMail is hier een mogelijke oplossing voor. Het doorzoekt de kop van een bericht naar aanwijzingen over de oorsprong van het bericht en stuurt een bericht naar de postmasters van de domeinen waar de ongewenste mail vandaan kwam.


Op http://www.castleamber.com/john/docs/nativecd.html staat een document dat beschrijft hoe je met een PC een RISC OS formaat CD-ROM kan maken, zodat je die als een read-only harddisk kan gebruiken. Er staan ook links naar de benodigde (freeware) software.


Mensen die een Psion gebruiken zijn wellicht geinteresseerd in ArcLink5, een programma om gegevens van een Psion organiser uit te wisselen met een Acorn. Versie 0.03 is onlangs verschenen en biedt een verbeterde snelheid en tal van nieuwe opties. Het is shareware en te downloaden vanaf http://www.interalpha.net/customer/pvigay/shareware.html.


PCPro van Aleph One heeft versie 2.13 bereikt. Naast optimalisaties voor StrongARM zijn er nog een aantal verbeteringen aangebracht. Het geheel is gratis te verkrijgen door de originele disk naar Aleph One op te sturen in een zelfgeadresseerde envelop.


Artex Software (van het spel Exodus) is bezig aan een nieuw strategisch spel, TEK. Dit is een real-time spel vergelijkbaar met Command and Conquer en Dune 2. Het spel zal hoge resolutie graphics bevatten en muziek die vanaf CD gespeeld zal worden. Tevens bevat het spraak en filmpjes met echte acteurs (life opgenomen! ;-), en netwerkondersteuning (intranet, internet en dial-up). Een eerste versie staat gepland voor eind juli... voor de NetStation. Voor Acorn World moet dan ook de RISC OS versie beschikbaar zijn.


Dat was het weer voor deze maand. Een mens typt wat af voor een stukje... Deze maand vanaf mijn eigen Pentium speldoos. Voor u nu denkt dat ook ik het Acorn schip ga verlaten; niets is minder waar. Mijn experimenten met "de andere kant" zouden mogelijk wel eens tot interessante cross-platform applicaties kunnen leiden. Ik houd u op de hoogte...

Ferdinand


Last update: 4 May 1998